Környezetvédelem támogatása itthon

Mindannyiunk számára fontos a környezetvédelem, mégis kevés hajlandóságot mutatunk arra, hogy anyagi áldozatot hozzunk érte. Általában a globális szinten megjelenő problémákat könnyen söpörjük a szőnyeg alá azzal a felszólalással, hogy „valaki majd csak megoldja, hiszen annyian vannak, akik foglalkoznak vele, miért pont én tegyek érte.” „Nem érek rá, nincs rá pénzem!”.

A környezetvédelem kulcskérdés

A környezetvédelem kulcskérdés

Vajon mi történne akkor, ha hirtelen rádöbbennénk arra, hogy a kifogásaink a saját jövőnket is romba dönthetik?

Vajon mi történne akkor, ha inkább a kifogásaink dőlnének romba?

Amikor a kifogások romba döntenek

A környezetvédelem már nem kérdés, hanem létszükséglet!
A klímaváltozás egyértelműen mindannyiunk létét érintő probléma. A 2015 decemberében tartott klímacsúcson hozott történelmi döntések is rávilágítanak arra, hogy igenis komoly lépéseket kell tennünk környezetünk megóvásáért, hiszen az egész emberiség sorsát befolyásolja jelen pillanatban is minden korábban elmulasztott lépésünk

A világ vezető gazdasági hatalmai egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás ellen tenni kell, és a globális átlaghőmérséklet emelkedésnek sebességét minél előbb lassítani kell. (forrás: http://www.origo.hu/kornyezet/20151213-klimacsucs-klimavaltozas-cop21-klimamegallapodas-kornyezetszennyezes-globalis-felmelegedes.html)

Igény  lenne a környezetvédelem támogatására

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint, a magyar emberek számára fontos a környezetvédelem és szem előtt tartják a klímaváltozást, mint problémát.  Baranyai Nóra és Varjú Viktor tanulmánya szerint (forrás: origo.hu) a magyarok nagy része költene a természetvédelemre, sőt 70,8% hajlandó lenne többet is fizetni bizonyos termékekért vagy szolgáltatásokért, ha azokkal csökkenthető az ökológia terhelés, az ökológiai lábnyomunk! A kutatás szerint minél magasabb jövedelmi osztályba tartozik valaki, illetve minél „kedvezőbb a foglalkoztatási státusza”, annál többet költene környezetvédelemre.  Azonban még az átlagos jövedelemmel rendelkezők 30%-a is „biztosan vállalna többletköltséget” amennyiben ezzel csökkentheti a klímaváltozás mértékét.

A kutatás eredményeiből egyértelműen leszűrhető tehát hogy van érdeklődés környezetvédelmi lehetőségek iránt, illetve hogy még szponzorálási hajlandóság is van az emberekben ilyen célra.

Igény lenne rá, csakhát…

Felmerül a kérdés: ha megvan bennünk a megfelelő hajlandóság arra, hogy védjük a környezetet, sőt még akár fizetnénk is érte, akkor miért nem teszünk valójában semmit ennek érdekében? Pedig egy kis segítség is nagyra nőhet!

Alapvetően kényelmesek vagyunk, sok esetben lusták arra, hogy megoldásokat keressünk olyan cél érdekében, melyet távolinak érzünk. Kevés olyan megfoghatatlan és összetett fogalom létezik, mint a klímaváltozás elleni küzdelem.

Nem érezzünk magunkénak. Legtöbb esetben arra gondolunk, hogy építsünk fel vízerőműveket Indiában, lökdössük vissza a bálnákat Japánban, vagy ne öntsük tele az óceánokat olajjal. Ezek olyan távoli és megfoghatatlan dolgok.

Szelektáljuk a hulladékot, zárjuk el a vízcsapot, kapcsoljuk le a villanyt. Ez már kicsit közelebbi megközelítés, de sajnos ez már csak „Csepp a tengerben”.

A környezetvédelem érdekében tett lépéseknek láthatónak, érezhetőnek kell lenniük.

A kutatásból is kiderül, hogy az emberek azokat a megoldásokat kedvelik (nagyon meglepő módon persze), melyek olcsók, és akár rövid távon is költségmegtakarítást eredményeznek, „ilyen például az energiatakarékos fényforrások használata vagy a vízfogyasztás csökkentése”.

Amikor a kifogások romba dőlnek

Kevesen tudják még, hogy hazánkban van már olyan egyedülálló környezetvédelmi program, mellyel gyorsan, mégis megtérüléssel óvhatjuk a környezetünket.

A program alapja egy fának az ültetése, melynek különleges képességei közé tartozik, hogy szuper gyorsan nő, kiváló a faanyaga, valamint rendhagyóan sok oxigént termel és rengeteg széndioxidot köt meg.

Bárki csatlakozhat hozzá, nem igényel sok időt, kézzel fogható és azonnali eredményt ér el, ráadásul minden szempontból megtérül.

Hiszen egy kis segítség nagyra nő!

Comments are closed