Paulownia mint befektetési forma

A mai világban rengeteg befektetési lehetőség közül választhatunk, azonban kevesen választják befektetésül a Paulownia fákat.

Sokan nem is gondolnák, hogy az álombefektetésük tárgya valójában egy olyan élőlény, ami mellett nap mint nap elmennek, és szinte észre sem veszik.

Aki hajlandó olyan, magától értetődőnek vett élőlényekbe fektetni vagyonát, mint a fák, könnyedén megtalálhatja az aranytojást tojó tyúkot.

Fa, mint befektetés

A tüzelőanyagokra és az ipari célra felhasznált faanyagokra a kereslet töretlen és minden bizonnyal az is marad.

A faültetés önmagában nem egy bonyolult befektetési forma, azonban hosszú távon válik csak jövedelmezővé, amit mindenképpen érdemes számításba venni.  Az energiaültetvények már rövidtávon is hasznot termelhetnek, de a sajátos feldolgozási eljárás miatt további költséges befektetést igényelnek, valamint megtérülési rátájuk is eltérő lehet.

Gyors növekedésű csodafák

Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa

A Paulownia (vagy magyarosan császárfa) fafajták (pl. Császárfa, Tomentosa, Oxyfa, Shang Tong, Cotevisa, stb.) jövedelmezőségét a gyors körforgásuk és viszonylag alacsony befektetési költségük adja.  A különböző típusú császárfákra egységesen jellemző, hogy a többi fafajtához képest gyorsan, 5-7 év alatt elérik a vágásérettséget. Ezen időszak után célszerű a császárfákat kivágni, mert később jelentősen lelassul a fa növekedése, ezáltal kisebb lesz a relatív éves hozama.

A legtöbb császárfa típus kivágás után még többször képes tönkről újranőni, ezért az ültetéssel és talajelőkészítéssel járó kiadások a földtulajdonosok számára egyszeriek.

A földtulajdonosok számára a különböző császárfa típusok tökéletes befektetésnek bizonyulnak, csak arra kell odafigyelni, hogy a látszólag egyforma császárfa altípusok közül jól válasszunk. Mindenképpen megéri a legjobb minőségű csemetéket felhasználni az ültetvényekhez.

Császárfa szaporítás laboratóriumban

Paulownia csemete

Paulownia csemeték

A különböző császárfa típusok külsőre megtévesztően hasonlóak, de a külsőségek mögött jelentős különbségek húzódnak meg. A legnagyobb különbség a szaporíthatóságban van. Az alacsony áron megvásárolható császárfa típusok esetében fennáll a túlszaporodás veszélye, azonban van olyan császárfa típus (Oxyfa), ami igazoltan nem invazív, azaz garantáltan nem teszi tönkre az ültetvényt elszaporodással.

Az Oxyfa további előnye, hogy minden csemete ugyanazokat a tulajdonságokat hordozza magában – az Oxyfát laboratóriumban, mikroszaporítással hozzák létre. Ez megalapozza azt, hogy a néhány év alatt kinőtt ültetvényünk stabilan kiváló faanyagot biztosít számunkra.

Paulownia ültetés természetes módon

A legtöbb császárfa esetében magas a kockázat, hogy éppen milyen minőségű magból sikerült kinevelni az adott csemetéket, ezért akár egy kisebb földterületen is lehetnek már nagyobb minőségbeli eltérések.  (Amíg laboratóriumban szaporított fák esetében, nem mag, hanem csak facsemete korukban juthatunk hozzájuk.) Ezért fontos, hogy a fa szaporításának módját is figyelembe vegyük telepítés előtt.

Faipari tanúsítványok

Ipari felhasználás esetében, a minőség a legfontosabb szempont, ezért érdemes utánanézni, hogy a különböző típusú Paulowniák vagyis császárfák forgalmazói milyen garanciákkal és tanúsítványokkal rendelkeznek csemetéiket illetően. A beszállítók megválasztásakor legyünk körültekintőek, több nemzetközi auditor cég (pl. KPMG) is foglalkozik ültetvények, illetve faipari cégek hitelesítésével, ezek a cégek általában megbízhatóbbak.

Comments are closed